Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gránátalma, Aphrodité gyümölcse
  2024-01-12 23:44:18, péntek
 
 



Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű növény, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

Tavasszal és nyáron virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed.

A gyümölcs kezdetben zöld, később narancssárga színű, kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A magok húsa általában vörös.

Gránátalma történelem
A gránátalma a legősibb gyümölcsök egyike. A granum a latinban magot jelent, a malum granatum jelentése sokmagvú alma. Manapság már Afrikában és Amerikában is termesztik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia. Lehetséges, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal, hiszen a magyar népművészetnek kedvelt motívuma. Mint más apró magú gyümölcsök a gránátalma is, mint termékenységi szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden világvallásban van szerepe a gránátalmának. Salamon királynak is volt gránátalma ültetvénye, udvarában a papok kis gránátalmákat viseltek a ruhájukon, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni.

A gránátalma i. e. 500 körül született görög mítoszokban is szerepet kapott. A legtöbben úgy emlékeznek, hogy Hadész gránátalmával kísértette Perszephonét, és amikor ezt elfogyasztották, akkor a gránátalma szimbolizálta a házasság felbonthatatlanságát. Így a görög kultúra ezzel a mítosszal magyarázza az évszakok változását: ha Perszephoné az alvilágban van férjével, tél van, majd kitavaszodik, ha újra csatlakozik anyjához.

Az évszázadok során a gránátalma szerepelt a zsidók pénzén, lakberendezési és vallási tárgyain. Körülbelül Kr. u. 600 körül az iszlám Mohamed gránátalmát fogyasztott, hogy táplálja fizikai és lelki egészségét. A legenda úgy tartja, hogy minden egyes gránátalma szem közvetlenül a Paradicsomból származik.

Az 1500-as években a gránátalma a kereszténységben is fontos szimbólummá vált, hiszen Jézus feltámadását szimbolizálta. Szűz Mária jelképe is volt egy időben, hiszen úgy gondolták, hogy mindkettőnek számos előnye van az emberiség számára.

Rodosz szigete nagy valószínűséggel az ott ma is dúsan tenyésző gránátalma virágáról kapta az ógörög nyelven rózsát jelentő nevét.


A gránátalma gyógyászati felhasználása
A gránátalma nem véletlenül tartozik a szuper-élelmiszerek közé. Nagyon magas arányban tartalmaz ugyanis olyan anyagokat, amelyek a szervezet egészséges működése és az esetleges betegségek megállítása szempontjából nélkülözhetetlenek.
Nagy arányban található meg benne polifenol, különböző nyomelemek, vitaminok és egyéb gyógyhatású molekulák. A gránátalma kiváló kálium és C-vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is.

A gránátalma a legjobb ellagsav forrás. Ez a fenolok közé tartozó vegyület képes megakadályozni a rákos sejtek elszaporodását, főként prosztata-, bőr-, tüdő- és emlőrák esetén hatékony. A daganatos sejtek glükóz fogyasztása kb. 15-ször akkora, mint az egészséges sejteké, ezért több ellagsavhoz is jutnak.

Rendkívüli gyógyító-, megelőző hatása az érrendszeri betegségekkel szemben is. Napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli.

A gránátalmában hormonszerű, ösztron is megtalálható, ezért változókori panaszok ellen, csontritkulás, depresszió esetén is javallott.

Igazolt, hogy a gránátalma paraziták, vírusok és baktériumok ellen is különösen hatékony. Ez az egyetlen gyümölcs, mely képes megszüntetni a bélrendszerben a candida fertőzést, mivel megakadályozza a gombák és a baktériumok terjedését, szaporodását is egyaránt. Hatékonyan legyőzi a lappangó fertőzéseket, képes még idejében blokkolni a szívinfarktust, agyvérzést okozó gyulladásokat, de bármiféle gyulladás ellen is egyaránt hatékony. Lassítja a porckárosodást. A porckorong kopásban szenvedőknek egyre gyakrabban ajánlják a gránátalma, vagy az abból készült kivonatok alkalmazását. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis lassítja vagy akár meg is állítja a porckorong további kopását, mivel képes megállítani a porcokat megtámadó enzimek termelődését.

Az aranyér és az ezzel járó kellemetlen, fájdalmas érzés megszüntetésére is alkalmazható a gránátalma. Fogyasztása egészségesen tartja a beleket, ráadásul a helyi kezelést is kipróbálhatjuk: a gránátalma levével kezeljük (kenjük be) rendszeresen a fájó, vérző területet.

A gránátalma leve olyan kellemetlen dolgoktól is megszabadít bennünket, mint a rossz szájszag. Minden nap öblítsük ki többször is a szánkat és a torkunkat.
Dohányosoknak kifejezetten ajánlott!

A gránátalmalé a legújabb vizsgálatok szerint a vesebetegség esetén dialízis kezelésben részesülőknek is nagy segítséget nyújt a fertőzések megelőzésében.

A gránátalmát kozmetikai termékekhez is előszeretettel használják, mivel rendkívüli hatékonyságot biztosít a bőr táplálása érdekében. Kitűnő bőrfeszesítő, regenerálja a sejteket és lassítja a bőr öregedését, ráadásul illata különlegesen érzéki.

A gránátalma öregedést lassító hatását egy zsírsavnak, a punicinsavnak köszönheti. Klinikai vizsgálatok szerint ez a vegyület támogatja az öregedő bőr sejtregenerációt. A kísérletek kimutatták, hogy idősebbek esetén a punicinsav hatására a sejtek éppen olyan mértékben osztódtak, ahogyan a fiatalabbaknál. A gránátalma tehát a punicinsav hatására képes megújítani a felső hámréteget, növeli a bőr rugalmasságát és kitűnő ránctalanító.

A gránátalma alkalmazása
A gránátalma belsejében rengeteg magocska található, ezek körül találjuk a gyümölcs húsát. A kis piros gömböket a közepükben lévő maggal együtt fogyasztják. Íze a gyümölcs érettségétől függően a savanyútól az édesig terjedhet, nálunk általában enyhén savanykás darabokat lehet kifogni. A magok ropognak, de nincs bántó ízük.

A gránátalmának csupán az apró, de jelentősen nagy számban jelen lévő magjai ehetők, amit különféle technikákkal is ki lehet fejteni. Óvatosan, hosszanti irányban vékonyan körbe vágjuk a héját, mely ezután elválik a magoktól. A magok ezek után egy kanál és a kezünk segítségével könnyedén kiszedhetők.

A gránátalma szaporítása
A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: sejtregenerációt, felhasználásával, kereszténységben, valószínűséggel, vérrögképződést, megszüntetésére, világossárgától, elfogyasztották, kipróbálhatjuk, porckárosodást, megakadályozni, előszeretettel, népművészetnek, szívinfarktust, fiatalabbaknál, gyümölcscukrot, világvallásban, dugványozással, megakadályozza, lakberendezési, elszaporodását, bélrendszerben, megelőzésében, részesülőknek, gránátalmával, gránátalmákat, szimbolizálta, termékenységi, gránátalmának, gyulladásokat, punicinsavnak, paradicsomból, felhasználása, flavonoidokat, gránátalmában, szempontjából, gránátalma pozitív, gyulladásos megbetegedésekkel, gránátalma nagyobb, virág színe, narancsos vörösig, gyümölcs kezdetben, bogyóhoz hasonlít, gyümölcs átmérője, termés sokmagvú, magokon különálló, magok húsa, legősibb gyümölcsök, latinban magot, malum granatum, honfoglaló magyarok, magyar népművészetnek, Közép-Kelet Ázsia, Körülbelül Kr, Szűz Mária,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  A sors  Hogy lehet megtartani  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem tiéd  Éretlen vers  A sors  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Akarat  Sokan azt tartják  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogy lehet megtartani  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Julian Brass gondolata  Nevem  A sors  Akarat  Szép napot kívánok  Alvó cicák  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Zilahy Lajos gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Png rózsa csokor  Nagyon különös  Esti kép  Paul David Tripp Április 19  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png lepke  Fehér virág  Popper Péter szavai  Németh László tollából  Png lepke  Irgalom és ítélet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gonosz démon-álarc  Boldog születésnapot a ma ünne...  Próbálj meg ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Popper Péter szavai  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mindig jusson idő nevetni 
Bejegyzés Címkék
gránátalma pozitív, gyulladásos megbetegedésekkel, gránátalma nagyobb, virág színe, narancsos vörösig, gyümölcs kezdetben, bogyóhoz hasonlít, gyümölcs átmérője, termés sokmagvú, magokon különálló, magok húsa, legősibb gyümölcsök, latinban magot, malum granatum, honfoglaló magyarok, magyar népművészetnek, görög mitológia, szerelem istennőjének, szentélybe csak, gránátalma szimbolizálta, görög kultúra, mítosszal magyarázza, évszakok változását, évszázadok során, gránátalma szerepelt, zsidók pénzén, iszlám Mohamed, 1500-as években, emberiség számára, ógörög nyelven, gránátalma gyógyászati, szervezet egészséges, esetleges betegségek, gránátalma kiváló, legjobb ellagsav, fenolok közé, rákos sejtek, daganatos sejtek, egészséges sejteké, érrendszeri betegségekkel, pohár gránátalmalé, érfali lerakódásokat, gránátalmában hormonszerű, gránátalma paraziták, egyetlen gyümölcs, candida fertőzést, baktériumok terjedését, lappangó fertőzéseket, porckorong kopásban, abból készült, porckorong további, porcokat megtámadó, ezzel járó, helyi kezelést, gránátalma levével, gránátalma leve, rossz szájszag, legújabb vizsgálatok, vesebetegség esetén, fertőzések megelőzésében, gránátalmát kozmetikai, gránátalma öregedést, punicinsavnak köszönheti, vegyület támogatja, kísérletek kimutatták, punicinsav hatására, sejtek éppen, gránátalma tehát, felső hámréteget, gránátalma alkalmazása, gránátalma belsejében, gyümölcs húsát, közepükben lévő, gyümölcs érettségétől, édesig terjedhet, magok ropognak, gránátalmának csupán, magok ezek, kezünk segítségével, gránátalma szaporítása, gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak, sejtregenerációt, felhasználásával, kereszténységben, valószínűséggel, vérrögképződést, megszüntetésére, világossárgától, elfogyasztották, kipróbálhatjuk, porckárosodást, megakadályozni, előszeretettel, népművészetnek, szívinfarktust, fiatalabbaknál, gyümölcscukrot, világvallásban, dugványozással, megakadályozza, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.